Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ " ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΝΤΑ "-ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Πάνω από 18.500 μαθητές φοιτούν πλέον στα σχολεία χωρίς τσάντα, το πιο φιλόδοξο παιδαγωγικό πείραμα της Ιταλίας

Ένα νέο φιλόδοξο πείραμα πάνω στην εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών ξεκίνησε το 2002 στην Ιταλία και αυτή τη στιγμή ξεπερνούν πλέον τους 18.500 οι μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο τους χωρίς να βαραίνει τους ώμους τους η τσάντα.

Το πείραμα αυτό βασίζεται στο πνεύμα της φημισμένης παιδαγωγού Μαρίας Μοντεσόρι. 
Δεκατέσσερα χρόνια μετά χιλιάδες Ιταλοί μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο όχι μόνο χωρίς πρωινά βάρη αλλά και με τα θρανία εκεί να αλλάζουν θέσεις, ο δάσκαλος να μην έχει έδρα, τα μολύβια, οι ξύστρες, οι χάρακες και οι γόμες να είναι κοινά για όλους και τα πάντα να μένουν στην τάξη- από τα βιβλία και τα τετράδια έως τις κασετίνες.  

«Το φως, τα χρώματα, η διακόσμηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαίδευση δεν σημαίνει να φορτώνεις την πλάτη των παιδιών ή να τα κλείνεις σε άδειες αίθουσες. Η μάθηση είναι και πρέπει να είναι μία συλλογική διαδικασία χαράς και ψυχαγωγίας. Είναι κάτι που έχει υπογραμμιστεί από τους πιο γνωστούς παιδαγωγούς. Κι εμείς οι υπεύθυνοι του "σχολείου χωρίς τσάντα" προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτήν την αρχή στην πράξη», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Ντανιέλα Παμπαλόνι, διευθύντρια ενός «σχολείου χωρίς τσάντα» κοντά στην Πίζα.

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Μάρκο Όρσι, ο οποίος το 2000 είχε γράψει και ένα σχετικό δοκίμιο, στο οποίο πόσο σημαντικό είναι να απαλλάξουμε τα παιδιά από βάρη και να μάθουν στη συλλογικότητα και τη συνεργασία.

ΠΗΓΗ; lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου