Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2016

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΡΕΝΤΣΙ

Φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni
Ο Ιταλικός λαός, χθες αποφάσισε " όχι στη συνταγματική αναθεώρηση " και βέβαια άμεσα αυτό δε σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε., αλλά αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα που μπορεί να οδηγήσουν και σε αυτό το σημείο.
Σήμερα, ο Ματέο Ρέντσι έχει συγκαλέσει το τελευταίο του Υπουργικό συμβούλιο και στη διάρκεια αυτού θα επισημοποιήσει την παραίτησή του. Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τις εκλογές που λογικά θα γίνουν μέσα στο 2017.
Σύμφωνα με την ανάλυση που επιχειρεί σήμερα η εφημερίδα " Guardian ", ένας λόγος για τον οποίο μερικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι το εν λόγω δημοψήφισμα ήταν σημαντικό, ήταν γιατί θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την εκλογή του επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων (Πέπε Γκρίλο), ενός λαϊκιστικού κόμματος που πηγαίνει αντίθετα στο κατεστημένο και το οποίο στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.
Αλλά ακόμη και αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μπει στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ σύντομα. Για να γίνει αυτό θα απαιτούνταν συνταγματική αλλαγή και ένα άλλο δημοψήφισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημειώνει ο Guardian οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία θα πραγματοποιούνταν κανονικά σε 14 μήνες.
«Το πιθανότερο τώρα είναι ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό -πιθανότατα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι- που θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 όταν και θα γίνουν οι εκλογές, στην ώρα τους.
Το λαϊκιστικό κίνημα των 5 Αστέρων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Λίγκας του Βορρά ζητούν εκλογές εδώ και τώρα, αλλά δεν έχουν καμία εξουσία να τις επιβάλλουν» σημειώνεται.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Το Bloomberg προσπάθησε να ρίξει λίγο «φως» σε αυτό το ζήτημα, δίνοντας απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε προ ημερών: «Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα». «Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ' ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο».
Για την Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αξιολόγηση και για το χρέος. Σίγουρα, όμως, μια αναταραχή στις ιταλικές τράπεζες θα μεταδιδόταν και στο εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
ΠΗΓΗ:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου