Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2018

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 OFFSHORE ΤΗΣ NOVARTIS ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ PARADISE PAPERS-ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Οι έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο Novartis συνεχίζονται και οι αρχές έχουν εστιάσει αυτή τη στιγμή τη προσοχή τους στη διαδρομή του "μαύρου χρήματος". Έτσι, βάση αυτής της έρευνας βρέθηκαν περισσότερες από 20 offshore εταιρείες της Novartis, οι οποίες εμφανίζονται στα Paradise Papers, με αρκετές από αυτές να έχουν υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς στις Βερμούδες, καθώς επίσης και στη UBS Ζυρίχης, όπου τηρείτο ο τροφοδότης λογαριασμός που φέρεται να διοχέτευε χρήματα σε πρόσωπα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», οι offshore εταιρείες και οι λογαριασμοί τους έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών, στο πλαίσιο των παράλληλων ερευνών τους για τη Novartis υπό το πρίσμα του Foreign Corrupt Practices Act, του νόμου για τις πρακτικές διαφθοράς στην αλλοδαπή, λόγω του ότι η Novartis AG, η μητρική εταιρεία του φαρμακευτικού κολοσσού, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης.
Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας των Αρχών για τη Novartis θεωρείται η ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού, μέσω του οποίου διοχετεύονταν χρηματικά ποσά σε περισσότερους από 4.000 αποδέκτες στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων εμφανίζονται να είναι επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Ο τροφοδότης αυτός λογαριασμός εντοπίστηκε στη UBS Ζυρίχης και συνδεόταν με την ελβετική Novartis και όχι με τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν ζητήσει από τη φαρμακευτική εταιρεία αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αποστέλλονταν τα εμβάσματα, το συνολικό ύψος των οποίων φέρεται να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία είχε αναφέρει ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Σύμφωνα με την κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες, γίνεται λόγος για την ύπαρξη και δεύτερου τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, ο οποίος, όπως είπε, αφορούσε χρήματα μόνο για πολιτικούς – χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται εάν βρίσκεται στην ίδια τράπεζα με τον πρώτο. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν ήδη στείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.
Οπως φαίνεται από τα αρχεία των Paradise Papers, τουλάχιστον δύο offshore που σχετίζονται με τον όμιλο της Novartis εμφανίζονται να τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα όπου εντοπίστηκε ο «τροφοδότης» των Eλλήνων, στη UBS Ζυρίχης, στο ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα που εστίασαν και οι έρευνες στην Ελλάδα, από το 2006 έως το 2015. Ομως, στα στοιχεία της διαρροής περιλαμβάνονται και τραπεζικοί λογαριασμοί σε παραδείσιους προορισμούς.
Oι offshore που εντοπίστηκαν έχουν έδρα στις Βερμούδες, ενώ οι σχέσεις μεταξύ τους και με τις μητρικές τους σχηματίζουν ένα πολύπλοκο υπεράκτιο πλέγμα με εταιρείες, στελέχη, μετόχους και συνεργάτες που ακόμα και οι πιο έμπειροι αναλυτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν.
Ανάμεσα στις offshore εντοπίζονται και τρεις που ενδέχεται να έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τα ποσά που έχουν διακινηθεί μέσω αυτών. Πρόκειται για τις Novartis B1 Limited, Novartis B2 Limited και Novartis B3 Limited, όλες τους με έδρα τις Βερμούδες. Κατ' αρχάς στις πρώτες δύο, την Β1 και την Β2, μέτοχος εμφανίζεται η Novartis Vaccines & Diagnostics που ασχολείται με τα εμβόλια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις στο πλαίσιο του σκανδάλου στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές ότι μίζες εκατομμυρίων σχετίζονταν με την προμήθεια εμβολίων.
Οι εν λόγω offshore έχουν επίσης σχέση με τα προϊόντα της εξαγορασθείσης από τη Novartis φαρμακευτικής εταιρείας Chiron το 2006. Αμέσως μετά τη συγχώνευση προέκυψε ζήτημα στην Ελλάδα με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου του αίματος. Σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της υπόθεσης «αφορούσε τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου». Οπως ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας, «από ό,τι θυμάμαι, κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας “Το Βήμα” τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στον χώρο της Υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες: α) Roche και β) Chiron, που ανήκει στον όμιλο Novartis. Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος». Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην κατάθεσή του σημείωσε ότι «με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας, θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».
ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου