Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2015

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΡΥΘΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

      Υπουργείο Οικονομικών: Αυτή είναι η νέα συμφωνία Ελλάδας - ESM
Μπορεί ο καθένας να αμφισβητεί την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο εφτάμηνο, όμως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο είχαμε μία απρόσμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 1,6% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014 και κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 που επίσης έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Μετά, από αυτό το καλό νέο, έρχεται άλλη μία καλή είδηση που είναι εξαιρετικής σημασίας αν αναλογιστούμε όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω capital controls. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο είχαμε 4,4 δις ευρώ φορολογικά και τελωνειακά έσοδα, , ποσό αυξημένο κατά 320 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2014 τα έσοδα ανήλθαν σε 3,39 δις ευρώ ).
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προυπολογισμού για το μήνα Αύγουστο αναμένεται να είναι υψηλότερα καθώς έχει ενταθεί η προσπάθεια πληρωμών έργων και προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να επιστρέψει η ροή των κοινοτικών πόρων (των διαρθρωτικών ταμείων και του ΕΣΠΑ) σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στην ολοκλήρωση της υποβολής του μεγαλύτερου αριθμού φορολογικών δηλώσεων (ποσοστό πάνω από 95%) νομικών και φυσικών προσώπων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και τη Δευτέρα 31 του μηνός και της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου ή και της πλήρους εξοφλήσης του μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή και πιστωτικών καρτών που συμφέρουν τους φορολογούμενους καθώς οι τράπεζες κάνουν ευκολίες πληρωμής (9 μηνιαίες δόσεις).
Αξιοσημείωτο είναι ότι και χθές Τρίτη, την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου τα ταμειακά έσοδα του δημοσίου ήταν αυξημένα κατά 40 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με τον ημερήσιο προγραμματισμό) φαινόμενο που αποδίδεται στους ίδιους λόγους
Μεγάλη ώθηση όμως αναμένεται να δοθεί στα έσοδα το επόμενο διάστημα από τρείς αποφάσεις:
1.Τη διάθεση του συνόλου του πλεονάσματος του μηνός Αυγούστου σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις,
2.Τον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρων - άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ -  με αντίστοιχες οφειλές των φορολογουμένων πρός το δημόσιο,
3.Την επιτάχυνση των εισπράξεων από τα κοινοτικά ταμεία καθώς ήδη υλοποιείται πρόγραμμα πληρωμής ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ εβδομαδιαίως σε προγράμματα και έργα του ΠΔΕ.
Βεβαίως "κλειδί' για την ανατροπή της δυσμενούς πορείας του προυπολογισμού θα αποτελέσει η απόδοση από τις εσιπράξεις ΦΠΑ από τον τουρισμό που εφέτος, παρά τις πρωτοφανείς πολιτικές αντιξοότητες και περιπλοκές, θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτές οι θετικές οικονομικές εξελίξεις δεν ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη που περνάει δύσκολα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι επειδή, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια μας κυβερνούν οι αριθμοί, όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο για τις μετέπειτα οικονομικές εξελίξεις και τις αξιολογήσεις από τους δανειστές.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου