Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014

Η ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

            
Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση των τελευταίων ετών, έπληξε σοβαρά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην χώρα μας και γι΄αυτό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η ICAP Group, για την έκδοση του βιβλίου " Business Leaders in Greece", όπου παρουσιάζει τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Μία από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η οποία βρίσκεται στη θέση 133 είναι και όμιλος Βιοϊατρική και το αναφέρουμε γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία να φέρνει κέρδη μία επιχείρηση η οποία δεν παράγει προϊόν, άρα και δεν εξάγει, ενώ ο κυριότερος πελάτης της είναι το Δημόσιο ( και κυρίως όταν αυτό επιτυγχάνεται σε τέτοιες περιόδους, αν και τα κέρδη έχουν μειωθεί σε σχέση με παλαιότερες χρονιές).
Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.
Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που καθορίζεται από τις προαναφερθείσες συνθήκες, η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2013 ήταν εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές, αν και μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους, ωστόσο βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους.  Πράγματι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:
  • κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς,
  • εμφάνισαν κέρδη EBITDA της τάξης των €13,2 δισ., πολλαπλάσια των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε €10,2 δισ.,
  • εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των €7,6 δισ. το 2013, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τέταρτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των €1,3 δισ.
Οι συνθήκες κρίσης που εξακολουθούν να επικρατούν είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους. Επισημαίνεται ότι, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2013 διαμορφώθηκε σε €3,25 εκατ., (έναντι €3,41 εκατ. της περσινής έκδοσης), μέγεθος σαφώς κατώτερο σε σχέση με παλαιότερα έτη. Είναι ενδεικτικό ότι το όριο αυτό ήταν €5,9 εκατ. το 2007.
Σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων, το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί ένας όμιλος εταιρειών στην κατάταξη των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων το 2013 διαμορφώθηκε σε €2,71 εκατ., ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το όριο των €2,64 εκατ.  της περυσινής έκδοσης.
Ανάμεσα στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, τα πρωτεία καταλαμβάνουν οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς και οι εταιρείες τους factoring. Ακόμη, κυρίαρχη θέση κατέχουν,  ο ΟΠΑΠ, ΚΑΕ, Motor Oil, Καρέλιας, ΑΒασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, κ.α.
Όσο αφορά την Βιοϊατρική για την οποία αναφερθήκαμε στην αρχή, είχε μειωμένο κύκλο εργασιών κατά ποσοστό -22,6%, ενώ σημείωσε κέρδη  6,7 εκ. ευρώ. ( μειωμένο σε σχέση με το 2012 κατά 5% περίπου). Το θετικό είναι ότι η επιχείρηση κατέχει αρκετά ιδιόκτητα κτίρια και έχει μειώσει τα χρέη του σε δανειακές υποχρεώσεις. Το αρνητικό, βέβαια είναι ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας κάτι που ισχύει για τις περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου