Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Παρασκευή, Αυγούστου 08, 2014

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΟΠΥΥ

Υπουργός Υγείας      ΕΟΠΥΥ :Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις ανα περιφέρεια και ανα πάροχο    

Ολοκληρώθηκε η μελέτη του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί η νέα τροπολογία για τη θέσπιση πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές και πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι νέες συμβάσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Η δαπάνη που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ίση με τη δαπάνη του αντίστοιχου μήνα του 2013, όπως οριστικοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές που έκαναν τον έλεγχο των παραπεμπτικών. Όπως, είπε ο κ. Βορίδης η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αλλά και για να προστατευθούν τα μικρά διαγνωστικά κέντρα συγκριτικά με τις μεγάλες αλυσίδες Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία αυτή τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα παρέχουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τους προς του ασφαλισμένους για τις 3 πρώτες εβδομάδες του μήνα, ανεξάρτητα αν έχουν καλύψει το πλαφόν ( δηλαδή τα χρήματα που θα εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία είναι προκαθορισμένα) ή όχι. Μόνο τη τελευταία εβδομάδα του μήνα θα μπορούν να αρνούνται τις υπηρεσίες τους αν έχει συμπληρωθεί το πλαφόν.
Τώρα, όσο αφορά τους ασφαλισμένους οι οποίοι πρέπει να κάνουν τις εξετάσεις τους τη τελευταία εβδομάδα του μήνα, αυτοί θα πρέπει να βρουν διαγνωστικό κέντρο με ανοιχτό πλαφόν, αλλιώς θα πληρώσουν από τη τσέπη τους τις εξετάσεις ή θα περιμένουν να τις κάνουν μία εβδομάδα μετά.

Μετά, από αυτή την απόφαση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν τις 15 Αυγούστου, μένουν αναπάντητα κάποια σοβαρά ερωτήματα. Ποια ακριβώς διαφορά έχει από την προηγούμενη σύμβαση? Τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά θα είναι αναγκασμένα να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους τις 3 πρώτες εβδομάδες και όχι όλο το μήνα, χωρίς να πληρωθούν για το σύνολο αυτών.  Μόνο που ο κόσμος θα το ξέρει και θα πηγαίνει τις πρώτες μέρες και θα κάνει όσες εξετάσεις έκανε πρώτα μέσα σε ένα μήνα.
Από την άλλη, γιατί δε μπαίνει " φρένο " στις συνταγογραφήσεις από πλευράς γιατρών που έχουν ξεφύγει το τελευταίο χρόνο και έχουν ρίξει έξω τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή είναι χωρίς καμία λογική και η κυβέρνηση μπροστά στο φόβο του ξεσηκωμού των ασφαλισμένων που κάνουν εξετάσεις, πολλές φορές μέσα στο χρόνο χωρίς λόγο και αιτία ( δεν μιλάμε γι' αυτού που έχουν πραγματικά προβλήματα υγείας και εξαιτίας των προαναφερθέντων δε μπορούν να έχουν την κάλυψη υγείας που θα έπρεπε ), δε παίρνει τις σωστές αποφάσεις που πραγματικά θα μειώσουν τα κόστη στο τομέα της Υγείας.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά, τα εργαστήρια και οι κλινικές ήδη έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν λύσεις, ώστε να αποφύγουν και πάλι να παρέχουν χωρίς όριο υπηρεσίες και να μην αμείβονται ανάλογα, ενώ αναμένεται να προβούν ίσως και σε ακραίες λύσεις όπως είναι η άρνηση υπογραφής της νέας σύμβασης ή η καταγγελία της ήδη υπάρχουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου