Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014

ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

                         Νέο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις -Οι γιατροί θα χορηγούν κατά 20% λιγότερ

Δημοσιεύτηκε χθες το απόγευμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, για το οποίο γράφαμε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα κατανέμεται ανά νομό και ανά πάροχο και το όριο συνταγογράφησης θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Τα κριτήρια θα είναι αναλογικά βάσει του πληθυσμού και των αναγκών και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχε κάθε πάροχος την προηγούμενη χρονιά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.
Στόχος είναι η διαχείριση των κλειστών προϋπολογισμών του Οργανισμού και η αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται ανά κατηγορία παρόχων.

Έτσι, μετά τα φάρμακα έρχεται κούρεμα και στις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν δικαίωμα να κάνουν οι ασφαλισμένοι, με την κάλυψη του ασφαλιστικού τους Ταμείου. Συγκεκριμένα, θα μπει πλαφόν και στα παραπεμπτικά που έχουν δικαίωμα να υπογράφουν οι συμβεβλημένοι, με το σύστημα, γιατροί.
Ειδικότερα, ο περιορισμός θα ισχύσει όπως και στα φάρμακα. Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν παραπεμπτικά, κατά 20% λιγότερο, από ότι την περσινή χρονιά, καθώς το επιτρεπόμενο όριο θα καθορίζεται με βάση το 80%, όσων είχαν χορηγήσει το 2013.
Όπως γράφει και το iatropedia, αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα μπούνε σε μια διαδικασία αναζήτησης γιατρού που δε θα έχει «κλείσει» το πλαφόν του, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο παραπεμπτικό για δωρεάν εξέταση, με συμμετοχή -βέβαια- 15%.

βέβαια, μέσα στην τροπολογία αναφέρει ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και τις εξετάσεις που γράφει ο γιατρός τους ενώ έχει υπερβεί το πλαφόν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει το δικαίωμα ο ΕΟΠΥΥ να παίρνει τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων στα χέρια του και να ελέγχει εάν πράγματι η κατάσταση ήταν κρίσιμη για την υγεία του εξεταζόμενου και ήταν απαραίτητες αυτές οι εξετάσεις. 
Ακόμη, στις ακριβές εξετάσεις όπως μαγνητικές, αξονικές, κ.α. εκτός του ιατρικού πρωτοκόλου που θα υπάρχει και δεν θα μπορούν να γράφονται ανεξέλεγκτα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειάζονται και θεώρηση από τον ΕΟΠΥΥ για να πραγματοποιηθούν είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά, είτε σε δημόσια νοσοκομεία.



ΠΗΓΗ; iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου