Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2015

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ-Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΡΑΧΟΪ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ

View image on Twitter
Το παραπάνω είναι το κείμενο του Μοσχοβισί, το οποίο ο Γιάννης; Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει. Αυτό το κείμενο ήταν παραγγελιά από τον Γιούνκερ και για το οποίο είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν έρθει σε μια πρώτη συμφωνία με την υπόσχεση από πλευράς πρωθυπουργού μας ότι δεν θα πάρει από Ευρωπαϊκό επίτροπο τον Αβραμόπουλο για να τον κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό το κείμενο, αν και δεν ήταν ότι καλύτερο θέλαμε ήταν τουλάχιστον κάποιο ικανοποιητικό συμβόλαιο μεταβατικού στάδιου κα έλεγε τα εξής:

" Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση μιας νέας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον βέλτιστο τρόπο την υπάρχουσα ευελιξία στο τρέχον πρόγραμμα, ως έναρξη των εργασιών για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικό σε μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των Τραπεζών και θα δοθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. "

Αμέσως μετά και ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει είχαμε μία έντονη αντίδραση από πλευράς  Ραχόι, αλλά και του Φιλανδού πρωθυπουργού που έχει μπροστά του εκλογές και αυτός. Ο Σόιμπλε παρενέβη και ζήτησε από τον Ντάισελμπλουμ να γράψει ένα νέο κείμενο που θα ζητάει παράταση του μνημονίου και το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπόγραψε η Ελληνική πλευρά.
Αν μετά και από αυτό υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι το όλο θέμα είναι οικονομικό και όχι πολιτικό μάλλον βρίσκονται αλλού νυχτωμένοι. Η Ελλάδα είναι σε πολύ δυσχερή θέση όχι για τα τελεσίγραφα που μας στέλνουν ή γιατί υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί παίζονται άσχημα πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια εις βάρος της. Για πρώτη φορά βρέθηκε κυβέρνηση που να διαπραγματεύεται και να ξέρει τι θέλει και για πρώτη φορά βρέθηκε Υπουργός Οικονομικών ευφυής που γνωρίζει πολύ καλά τα τερτίπια των ισχυρών και δεν ... μασάει τα λόγια του. Η γνώμη μας είναι ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει από το 2009 και τώρα να είμαστε πραγματικά σε μια τροχιά ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα γνωρίζουν και οι ετέροι μας ότι το οικοδόμημα αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατασταραφεί αν έστω και μία μικρή χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει. Ήδη το ευρώ υποχώρησε κατά πολύ και μόνο με το γεγονός ότι δεν επετεύχθει συμφωνία χθες. Το ενδεχόμενο να θέλει η ίδια η Γερμανία να φύγει από το ευρώ και να παίζει αυτό το άσχημο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας είναι πιθανό. Όπως και να΄χει δεν υπάρχει περίπτωση να μη γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η ιστορία στους ισχυρούς της Ευρώπης. Θέλει σύνεση και προσοχή. Ο " ωμός " εκβιασμός για τον οποίο μίλησε χθες ο Τσακαλώτος πρέπει να μα ς θωρακίσει περισσότερο. Από πλευρά μου θα έλεγα να κάνουμε εμείς τη μαγκιά και να αποχωρήσουμε, αλλά η πλειοψηφεία του λαού μας είτε από άγνοια είτε από φόβο γνωρίζω ότι δεν το θέλει. 
Μπορούμε, όμως σε αυτή την περίπτωση να εκμεταλευτούμε την γεωπολιτική μας θέση. Γι΄αυτήν και μόνο κανείς δε θέλει να μας πολεμήσει πραγματικά και να μας θέσει στο περιθώριο. Νομίζετε ότι οι Αμερικάνοι ξαφνικά μας αγάπησαν? Δεν υπήρχε περίπτωση να νοιαστούν ποτέ για τους Έλληνες αν η Ελλάδα δεν είχε αυτή τη μοναδική θέση στον χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου