Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Κυριακή, Μαρτίου 23, 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τόσες αλλαγές στους τομείς υγείας και ασφάλισης που έχουμε χάσει πια... το μπούσουλα. Μετά τον ΕΟΠΥΥ που φάγαμε 2 χρόνια να τον μάθουμε θα πρέπει τώρα να κάνουμε εντατικά μαθήματα για το ΠΕΔΥ και συγχρόνως να δούμε και τις νέες διαφοροποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία όπου σύντομα θα πάψουν να ισχύουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σύμφωνα με το " Έθνος της Κυριακής " στις πρόσφατες συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο των ενοποιήσεων των ταμείων. Παρότι, έγιναν τα τελευταία χρόνια μεγάλες αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης που σε συνάρτηση με τις μειώσεις των συντάξεων θα έπρεπε τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν πάρει κάποια... ανάσα, εντούτοις εμφανίζονται ακόμη πιο χρεωμένα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων από τον Ιούλιο του 2014, τότε η χρεωκοπία τους είναι πιο κοντά από ποτέ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων σε τρία μόλις ταμεία που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, καθώς και του εφάπαξ.
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι θα προκύψουν από την ενοποίηση περίπου 60 κλάδων ασφάλισης.
Τα τρία ταμεία ( για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.
Η  όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στον κοινό εθνικό φορέα απονομής συντάξεων.
Για το σχεδιασμό των αλλαγών αυτών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι. Η εν λόγω επιτροπή θα κάνει τις αναλογιστικές μελέτες σε συνδυασμό και με διάφορα αντίστοιχα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των συγχωνεύσεων των ταμείων, θα υπάρξει νέα νομοθεσία για καθιέρωση ενιαίων εισφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου