Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2014

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διάταξη του ΚΕΔΕ , σύμφωνα με την οποία το κράτος έχει το δικαίωμα να κατάσχει στα χέρια τρίτων τα χρήματα οφειλετών του, χωρίς να τους ειδοποιεί προηγουμένως με σχετικό κατασχετήριο έγγραφο.

Ακολουθώντας τη νομολογιακή γραμμή των τελευταίων ετών για το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης και δικαστικής προστασίας πολιτών και επιχειρήσεων (και σε φορολογικές υποθέσεις), το Στ' τμήμα ΣτΕ έκρινε ότι η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ποσού που βρίσκεται στα χέρια τρίτου (εν προκειμένω σύνταξη στο ΙΚΑ) και σε βάρος οφειλέτη του Δημοσίου, πρέπει οπωσδήποτε να κοινοποιείται προηγουμένως στον οφειλέτη. Κι αυτό προκειμένου εκείνος να μπορέσει να αμυνθεί με ένδικα μέσα κατά της κατάσχεσης, επιδιώκοντας την ακύρωση, την αναστολή, τη μεταρρύθμισή της ή και τη ρύθμιση του χρέους.
Σύμφωνα με το ΣτΕ (366/14), είναι ανίσχυρη η διάταξη που ορίζει ότι δεν απαιτείται να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη το έγγραφο κατάσχεσης, καθώς παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την προηγούμενη ακρόαση των πολιτών πριν να τους επιβληθεί ένα δυσμενές μέτρο, καθώς και τη δικαστική προστασία τους.
Η παράλειψη κοινοποίησης του κατασχετήριου εγγράφου έχει ως συνέπεια να αγνοεί ο οφειλέτης την σε βάρος του αναγκαστική εκτέλεση ή να την πληροφορείται καθυστερημένα, με συνέπεια να αδυνατεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ή να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για «πάγωμα» του δυσμενούς μέτρου.
ΠΗΓΗ: εθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου