Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2014

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ-ΑΜΟΙΒΗ

Υπερωρίες

Επειδή, τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί πολλά συνταγματικά κεκτημένα στον εργασιακό τομέα και έχουν αλλάξει και αρκετοί νόμοι μέσω μνημονίων, μέσα από αυτό το blog θα προσπαθώ να ενημερώνω όσους ενδιαφέρονται και ψάχνουν κατά κάποιο τρόπο το εργασιακό τους δίκιο.
Παρακάτω θα διαβάσετε όσα ισχύουν για υπερωρίες-υπερεργασίες και για την Κυριακάτικη απασχόληση.

Υπερωρίες

Νέο καθεστώς στις Υπερωρίες σύμφωνα με το νόμο 4144/2013.
Προσαυξήσεις:
Υπερεργασία                :  20%  (1 επιπλέον ώρα την ημέρα)
Νόμιμη Υπερωρία       :  40% (πέραν της 1 επιπλέον ώρας)
Παράνομη Υπερωρία :  80%  (πέραν της 1 επιπλέον ώρας, χωρίς την τήρηση των κατωτέρω διατάξεων)

Νόμος 4144/18-042013  Άρθρο 80
1 Α. Η προβλεπόμενη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη.
Β. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών».
Γ. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται.
Δ. Στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες:
α) το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού,
β) η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας,
γ) η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση,
δ) η ημερομηνία πραγματοποίησης της υπέρβασης,
ε) η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης,
στ) η υπογραφή του εργαζόμενου.
Ε. Για κάθε εργαζόμενο που θα διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι απασχολείται υπερωριακώς χωρίς η απασχόλησή του αυτή να είναι καταχωρημένη κατά τα ανωτέρω στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών, επιβάλλονται με πράξη του αρμοδίου οργάνου, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
ΣΤ. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνατο σύνολο των υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.
Με υπουργική απόφαση δύναται να ρυθμίζεται κάθε όρος και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.  Από την έναρξη ισχύος της παρούσας κάθε άλλη αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει.

Κυριακή Αργία- Πως Αμοίβεται
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ 
Οι εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας είναι έξι σύμφωνα με το νόμο, όπου δεν έχει εφαρμοσθεί ήδη το πενθήμερο.Η 7η ημέρα, κατά κανόνα Κυριακή είναι υποχρεωτική ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης.Η εβδομαδιαία ανάπαυση αποτελεί δικαίωμα του μισθωτού και υποχρέωση του εργοδότη.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ / ΑΡΓΙΑΣ 
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις υπερισχύουν.
Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:
α)Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή ( άρθρο 7 του Ν.1400/83) 
β) Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή που συμπίπτει με την υποχρεωτική αργία οφείλουν: α)Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους.Επιπλέον, οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση ( ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, γ) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νόμιμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης της Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Ζήτημα καταβολής και του 1/25 μηνιαίου γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη μέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η Κυριακάτικη εργασία για να αμειφθεί με το 175% θα πρέπει ο εργαζόμενος να εξαντλήσει το σύνηθες ωράριό του ( 8ωρο), σε διαφορετική περίπτωση η κυριακάτικη απασχόληση αμείβεται ανάλογα με τις ώρες εργασίας, οπότε η μειώνεται το ποσό ή αυξάνεται αν έχει εργασθεί πάνω από 8ωρο.
Τέλος, όπως και να' χει δεν πρέπει ο εργοδότης να παραβεί τον κανόνα της 24ωρης συνεχούς αναπαύσεως.Έτσι, αν η βάρδια του εργαζόμενου την προηγούμενη μέρα λήξει στις 16.00 δεν μπορεί να αναλάβει εργασία προτού παρέλθουν 24 συνεχείς ώρες ανάπαυσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου