Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τρίτη, Μαρτίου 18, 2014

ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ

Επειδή μετά την κατάργηση σχεδόν όλων των κλαδικών συμβάσεων έχουν αλλάξει οι μέρες αργιών και κάποιες επιχειρήσεις ανοίγουν, πλέον και τις μέρες που κάποτε παρέμεναν κλειστές σας παραθέτω παρακάτω τις επίσημες αργίες του Πάσχα και πως θα γίνει η πληρωμή όσων δουλέψουν. 
Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη δεν υφίσταται μέρα αργίας. 
Μεγάλη Παρασκευή (18 Απριλίου 2014)  σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δεν θεωρείται υποχρεωτική αργία και ως εκ τούτου την ημέρα αυτή επιτρέπεται γενικά η λειτουργία των επιχειρήσεων. 
Ωστόσο η Μεγάλη Παρασκευή είναι αργία γενικά για το δημόσιο ή  για τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου απασχολούμενους στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και και τους ΟΤΑ. 
Επίσης έχει καθιερωθεί ως αργία με Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Συλλογικές Συμβάσεις, Διαιτητικές Αποφάσεις κ.λπ., για διαφόρους κλάδους μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. 
Ειδικότερα για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ 748/66, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.
Παράλληλα όμως σημειώνεται ότι με απόφαση του αρμοδίου Περιφερειάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, είναι δυνατόν να καθορίζεται και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την παραπάνω ημέρα εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.
Για όλους αυτούς τους λόγους πληρώνεται έξτρα με το + 75% του νόμιμου ημερομισθίου και ανάλογα με τις ώρες που έχει δουλέψει ο εργαζόμενος.
Για την Κυριακή του Πάσχα (20 Απριλίου 2014) ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές που θεωρούνται υποχρεωτικές αργίες. Δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν τη μέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:
-Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.
-Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης.
Εάν δεν δοθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης . Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί  με βάση το καταβαλλόμενο ωρομισθίου, ως αποζημίωση για την στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.
Η αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης χορηγείται υποχρεωτικά εφόσον οι μισθωτοί απασχολήθηκαν πάνω από 5 ώρες.
Η Δευτέρα του Πάσχα (21 Απριλίου 2014) θεωρείται ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Συνεπώς, εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του τη μέρα αυτή, οφείλει τα παρακάτω:
-Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.  Στους ημερομίσθιους που θα απουσιάσουν αδικαιολόγητα από την εργασία τους ενώ η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις αργίες, δεν οφείλεται ούτε ημερομίσθιο, ούτε προσαύξηση.
-Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό: εάν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις επίσημες αργίες, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή μόνο το 75% της προσαύξησης στο νόμιμο ωρομίσθιο,  για όσες ώρες απασχοληθούν.
-Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε την ίδια μέρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος κατ' εξαίρεση θα λειτουργήσει τη Δευτέρα του Πάσχα, ο εργοδότης θα καταβάλλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια, για όσες ώρες απασχοληθούν, τα οποία υπολογίζονται στο 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.  
Τέλος, το Μ.Σάββατο ( 19 Απριλίου 2014) δε θεωρείται αργία για όσες επιχειρήσεις εργάζονται τα Σάββατα και ισχύουν οι όροι του νόμου 3846/2010, άρθρο 8, σύμφωνα με τον οποίο η εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% ( 20% μετά το τελευταίο μνημόνιο) ή με ρεπό μέσα στην εβδομάδα και το +20% του ημερομισθίου.


Πηγή: forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου