Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2014

ΑΠΟ 1/1/15 ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

                                eopyy--2-thumb-large
Ολοκληρώθηκε, σε πρώτη φάση το... ηλεκτρονικό φακέλωμα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 
Η αλήθεια είναι ότι αν και ακούγεται άσχημα, η πλήρη ψηφιοποίηση του φακέλου των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και η αντικατάσταση του βιβλιαρίου ασθένειας με κάρτα είναι κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
Μιλάμε για ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ο ΕΔΟΕΑΠ εδώ και τουλάχιστον μία  20ετία και ο κάθε εξεταζόμενος έχει ένα πλήρη φάκελο υγείας και ο κάθε γιατρός, ανεξαρτήτου ειδικότητας μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και σε τι εξετάσεις έχει υποβληθεί κατά καιρούς, καθώς και τα φάρμακα που παίρνει.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασφαλισμένο, ο οποίος λειτουργεί ήδη σε ασφαλές περιβάλλον, όπως το Taxis. Περιέχει στοιχεία από όλες τις παροχές που έχουν γίνει από το 2013.
Κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που χορηγείται περνά αυτόματα στο σύστημα, επιτρέποντας στη διοίκηση του Οργανισμού να παρακολουθεί τις υπερβάσεις σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται εύκολος ο έλεγχος των γιατρών.
Δεν γίνεται πλέον με στατιστικό τρόπο (πόσες συνταγές χορηγούν σε έναν μήνα ή πόσα παραπεμπτικά για εξετάσεις), αλλά με βάση τη διάγνωση που έχει γίνει σε κάθε ασθενή, τις εξετάσεις και τις πράξεις.
Το σύστημα παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προαναγγέλλοντας -από το 2015- την αντικατάσταση του βιβλιαρίου ασθενείας από ηλεκτρονική κάρτα Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο φάκελος ασφάλισης Υγείας αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» ελέγχου, το οποίο αναπτύχθηκε χωρίς κόστος από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό -είπε- θα στηριχθούν όλες οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Στις αρχές του 2015, θα δοθούν κωδικοί στους ασφαλισμένους, ώστε να έχουν πρόσβαση στο φάκελό τους και να γνωρίζουν τις παροχές που έχουν λάβει και να πραγματοποιούν «αυτοέλεγχο» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Σε επόμενη φάση, το σύστημα θα σημαίνει συναγερμό και θα βάζει «κόφτη» όταν εντοπίζει υπερβάσεις. Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο γιατρός ζητήσει την ίδια εξέταση, στον ίδιο ασθενή και σε διάστημα που δεν δικαιολογείται, δεν θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της συνταγής. Θα ζητούνται εξηγήσεις από τον γιατρό και εάν κριθούν επαρκείς, θα «ξεκλειδώνει» το σύστημα.
Χρονοδιάγραμμα
Στις αρχές του 2015, αναμένεται να εκδοθεί κάρτα ασφάλισης Υγείας. Με αυτή, ο γιατρός θα μπαίνει στο σύστημα και θα πραγματοποιεί όλες τις πράξεις, για τις οποίες θα ενημερώνεται η κάρτα.
Το επόμενο στάδιο είναι να αντικαταστήσει το βιβλιάριο ασθενείας, αλλά αυτό απαιτεί συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας (υπάρχουν θέματα ασφαλιστικής δυνατότητας).
Στην τελική του μορφή (μέσα ή μετά το 2015) θα διαμορφωθεί πλήρης «ιατρικός φάκελος» του ασφαλισμένου. Θα περιέχει όλα τα δεδομένα παροχών, τις εξετάσεις, τα αποτελέσματά τους και τις διαγνώσεις.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, το ιστορικό νοσηλειών κάθε ασφαλισμένου. Αυτό απαιτεί την προσαρμογή των νοσοκομείων, οι υπηρεσίες των οποίων πρέπει να ενημερώνουν -μέσω της κάρτας- τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου