Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Παρασκευή, Απριλίου 11, 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Πριν 2 μήνες ο κ. Σκορδάς είχε εξαγγείλει ότι πριν το Πάσχα θα ανακοινωθεί το ποσό για τις ελάχιστες δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης που ορίζει επίσημα το κράτος και αυτό θα αποτελούσε ένα είδος μπούσουλα όσο αφορά τις δοσοληψίες και τις δανειακές υποχρεώσεις των Ελλήνων απέναντι στις τράπεζες.
Πράγματι χθες ανακοινώθηκαν τα ποσά αναλογικά και με την οικογενειακή κατάσταση και τις υποχρεώσεις του καθένα από εμάς. Σύμφωνα με το το Κυβερνητικό συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στα 1.350 ευρώ ορίστηκαν οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης για ένα ζευγάρι με  δύο παιδιά ( η πιο συνηθισμένη οικογενειακή κατάσταση στην Ελλάδα)και στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται όλα τα έξοδα, από την διατροφή, τα έξοδα για φως, νερό τηλέφωνο, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα έξοδα μετακίνησης, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Ακόμη, για ένα ζευγάρι με 1 παιδί η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης ορίζεται στα 1.126 ευρώ το μήνα, και με 3 παιδιά στα 1.568 ευρώ το μήνα. Ενώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά η ελάχιστη δαπάνη ορίζεται στα 537 ευρώ το μήνα.
Πιο συγκεκριμένα στις ελάχιστες δαπάνες   συνυπολογίζονται τα έξοδα διατροφής και ένδυσης, υπόδησης, το κόστος συντήρησης του σπιτιού (φως, νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα), τα φροντιστήρια (περιλαμβάνονται και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί), τα έξοδα μετακίνησης, οι δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη, και αγορά διαρκών καταναλωτικών δαπανών.
Όπως ανακοινώθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2015 οι  δανειολήπτες θα μπορούν, με βάση τα ποσά που ανακοινώθηκαν,  να επαναδιαπραγματεύονται με τις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους, σε συνδυασμό και με τις λύσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο  Κώδικας Δεοντολογίας,  περιγράφει όλα τα βήματα και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν τράπεζες και δανειολήπτες, προκειμένου να επαναφέρουν σε «ορθή» πορεία τα δάνεια.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η καταβολή μικρότερης δόσης, μείωση του επιτοκίου, περίοδος χάριτος, προσωρινή αναβολή πληρωμής των δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Προβλέπεται ακόμα και η διαμονή στο σπίτι που έχει αποκτηθεί με στεγαστικό, έναντι ενοικίου.
Εντάξει τολμούμε να πούμε ότι όλα αυτά είναι σε καλό δρόμο για τους Έλληνες πολίτες που ταλαιπωρούνται από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων. Το κράτος, όμως γιατί δεν αντιμετωπίζει με βάση αυτά τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης και τις φορολογικές υποχρεώσεις μας? Γιατί αν κάποιος χρωστάει στο Δημόσιο δε λαμβάνονται υπ' όψην αυτές οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου