Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Άγνωστο παραμένει ακόμη για αρκετούς εργαζόμενους εάν τη φετινή Πρωτομαγιά θα εργάζονται ή όχι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η Πρωτομαγιά θεωρείται προαιρετική ημέρα αργίας, με δυνατότητα όμως του Υπουργού Εργασίας να κηρύσσει και αυτή με απόφασή του ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα του Κράτους. 
Έτσι παρότι στο Β.Δ. 748/66 η 1η Μαΐου χαρακτηρίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, που εξακολουθεί να ισχύει, κάθε χρόνο η εορτή αυτή με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική αργία και επομένως έχουν εφαρμογή κατ' αυτήν οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και λοιπές μέρες υποχρεωτικής αργίας του παραπάνω Β. Δ/τος. 
Για παράδειγμα, πέρυσι που η 1η Μαΐου συνέπιπτε με τη Μ. Τετάρτη, εκτός από την κήρυξή της ως υποχρεωτικής ημέρας αργίας ο Υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με το νόμο 74/1975, εξέδωσε απόφαση όπου τη μετέφερε για τη Τρίτη μετά το Πάσχα.
Προς το παρόν, βέβαια ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει ακόμη βγάλει κάποια απόφαση για τη φετινή Πρωτομαγιά, ενώ ακόμη και αν αποφασισθεί η αργία υπάρχει εξαίρεση στο νόμο που αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές ( διάταγμα έτους 1966). Αυτό σημαίνει πως όσοι εργάζονται Κυριακές πιθανό να κληθούν να εργαστούν τη Πρωτομαγιά.
Βέβαια, μετά απ' όλα αυτά σίγουρα έχουμε ξεχάσει το πραγματικό σύνθημα που αποτελεί και την ουσία της Πρωτομαγιάς : " δεν είναι αργία είναι απεργία" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου