Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

                  

Μειωμένες κατά μεγάλο ποσοστό θα είναι οι συντάξεις του επόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, στη σύνταξη του Σεπτεμβρίου που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 30-31 Αυγούστου, θα υπάρξει τριπλή έμμεση μείωση λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από την Βουλή προβλέπονταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.
Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτό το μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.
Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις ( 2% * 3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% *3 μήνες) στις επικουρικές.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο.

Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές, όπως έχει καθοριστεί δια νόμου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων.

Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας δούμε,όμως με παραδείγματα που παραθέτει η ιστοσελίδα enikos.gr, τι θα γίνει στην ουσία:
Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε)

Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει κι εμείς οι ίδιοι να βάλουμε κάποια όρια στον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο ζημιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας και μάλιστα χωρίς να έχουμε τη περίθαλψη που αξίζαμε. Η προκλητή ζήτηση που δημιουργήθηκε την τελευταία εικοσαετία από τα ιδιωτικά διαγνωστικά ( που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια ) με τη βοήθεια των γιατρών που λόγω των έμμεσων κερδών που είχαν και των ασφαλισμένων που ζητούσαν απεγνωσμένα να κάνουν καθημερινά εξετάσεις ρουτίνας υπερχρέωσαν το δημόσιο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι παροχές στα νοσοκομεία και να δημιουργούνται προβλήματα σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούσαν να έχουν τις παροχές που έπρεπε.
Το αποκορύφωμα όλου αυτού του τερατουργήματος ήρθε με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Ο Λοβέρδος έφτιαξε ένα σύστημα υγείας που ευνόησε τους ιδιώτες παρόχους και έφτασε τη " μαύρη τρύπα " σε δυσθεώρητα ύψη. Το σκεπτικό να δίνουμε στο λαό να κάνει αβέρτα σχεδόν τζάμπα εξετάσεις σε ιδιώτες πάροχους ήταν το γνωστό κόλπο που θα ... βούλωνε τα στόματα των πολιτών. Από την άλλη ιδιωτικά διαγνωστικά και ιδιωτικές κλινικές δήλωσαν το 2012 εν μέσω κρίσης τα μεγαλύτερα κέρδη τους. το οξύμορον του πράγματος ότι αυτές οι κερδοφορίες δημιουργήθηκαν σε εταιρίες που είχαν σαν κύριο πελάτη τους το χρεοκοπημένο δημόσιο,
Κάποια στιγμή, λοιπόν θα πρέπει και ο λαός να καταλάβει ότι είναι συνεργός σε αυτό το " έγκλημα " που διαπράχθηκε στον τομέα της υγείας, αλλά θα πρέπει πρώτα απ' όλα το ίδιο το κράτος να λάβει τα σωστά μέτρα ώστε να μειωθούν οι "άχρηστες" δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και να ενισχυθούν οι δομές για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Όμως, θα πρέπει και να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα στο λαό για τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ και να ... βάλουμε όλοι πλάτη για την εξυγίανση της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου