Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ... ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

        
Σε πλειστηριασμό βγάζουν οι Τούρκοι το Ελληνικό χωριό Λεβίσι, ή όπως το ονομάζουν οι Τούρκοι  Καγιάκιοϊ, το οποίο αυτή τη στιγμή διατηρείται ως μνημείο.
Ο χριστιανικός οικισμός είναι χτισμένος στα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στην Λυκία. Το μικρό χωριό φιλοξενούσε κάποτε 3.000 κατοίκους και αποτελείται από 500 περίπου σπίτια ελληνικού στυλ και εκκλησίες.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας το βγάζει σε δημοπρασία καθώς όπως ανακοίνωσαν, επιθυμούν να το παραχωρήσουν σε επενδυτή, ο οποίος θα το αναστηλώσει αλλά και θα το εκμεταλλευτεί τουριστικά. Το χωριό θα βγει σε πλειστηριασμό στις 23 Οκτωβρίου και η εταιρία που θα το αναλάβει θα προχωρήσει την ενοικίασή του για 49 χρόνια με στόχο την αποκατάστασή του καθώς και την τουριστική του εκμετάλλευση.
Μεταξύ άλλων, μέσα στις υποχρεώσεις της εταιρίας που θα το αγοράσει είναι η συντήρηση μεγάλου μέρους του χωριού αλλά και η δημιουργία ενοικιαζόμενων δωματίων και καταστημάτων στο 1/3 επί του συνόλου του οικισμού. Επιπλέον, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και τη λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, στα οποία υπάρχουν ευρήματα από το 3.000 π.Χ.
Όπως εκτιμάται, το κόστος για όλα αυτά θα ανέλθει στα 10.500.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο εταιρίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το χωριό.
Η εκμετάλλευση του χωριού δεν βρίσκει σύμφωνη την τούρκικη πλευρά η οποία εκφράζει την ανησυχία της υποστηρίζοντας ότι "ο ερειπωμένος οικισμός θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του αν πέσει στα χέρια επενδυτών που επιθυμούν αποκλειστικά και μόνο να βγάλουν μεγάλα κέρδη".
Σημειώνεται ότι το Λεβίσι έχει υιοθετηθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Φιλίας και Ειρήνης.

ΠΗΓΗ: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου