Tweetyblogs - Ειδήσεις ΤΩΡΑ σε τίτλους από εκατοντάδες Blogs !

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2014

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ ?

                        Συνήγορος του Πολίτη: ΕΚΑΣ για όλους του συνταξιούχους αναπηρίας

Την κατάργηση του ΕΚΑΣ ( Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ), το οποίο δίνεται μόλις στο  10% των συνταξιούχων μεθοδεύει το Υπουργείο Εργασίας μετά από πιέσεις που δέχεται από την τρόικα .

Βέβαια, από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Βρούτσης επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τουλάχιστον για το 2015. Παρόλα αυτά, όπως γνωρίζουμε το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», ο νόμος 3863 του 2010, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν άλλους πόρους, ούτε κάποιο ακίνητο στο όνομά τους, ως βοήθημα από το 1996. Όμως, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αντιμετωπίζεται ως εισοδηματική μεταβίβαση, που κατευθύνεται, όμως, μόνο σε συνταξιούχους. Η τρόικα πιέζει για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των πρώτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Το Υπουργείο, μετά και από την έκθεση του ΟΟΣΑ, σκέφτονται την περίπτωση να εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους ένα επίδομα αντίστοιχο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Χαμηλοσυνταξιούχων για παράδειγμα, που θα καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα 8.472,09 ευρώ και μέχρι τη συμπλήρωση αυτού του ορίου.

Κι ενώ οι συζητήσεις για κατάργηση του επιδόματος που θα ανατρέψουν τη ζωή περίπου 280.000 χαμηλοσυνταξιούχων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με την τρόικα, τα στοιχεία μαρτυρούν πως οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ για το 2014 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου,ήδη έχουν εκταμιευθεί για την καταβολή του στους συνταξιούχους πλην Δημοσίου 570 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 110,47% του αρχικού στόχου (516 εκατ. ευρώ).

Έχει ληφθεί απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση από το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ποσό που είχε προβλεφθεί για τους μακροχρόνια ανέργους. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 721 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ; kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου